Untitled Document

Cikk - II. Budaörsi repülőnap 2019’Tavaly megrendezésre került I. Budaörsi repülőnap 2018’ „Múlt és Jelen” elnevezésű rendezvénnyel magasra tették a mércét a szervezők, így idén nagy várakozással voltam, hogy vajon tudnak-e újat mutatni, vagy a korábbi színvonalat tudják-e tartani. Örömmel jelentem, nemhogy tartani, hanem tovább tudták emelni a rendezvény színvonalát minden tekintetben. 

A Fly-Coop Légi Szolgáltató Kft. gondos, minden részletre kiterjedő szervezésének köszönhetően érdekes, illetve Európai viszonylatban egyedülálló bemutató repüléseket láthattunk.

A programot összeállító személyek részéről nagyon jó gondolat volt a Schweizer 300 típusú helikopter bemutatása, mely típusból egyszerre kettő demonstrálta a levegőben, hogy mire is képes ez a kis helikopter. Látványos, dinamikus, különböző kötelék elemekkel megspékelt programot repültek a gépek pilótái, Urbán Gergő és Zorkóczy Krisztián. 

Hughes 269 (SE-JDC) / Schweizer 300 CB (HA-SCH) / Fotó: Forró Ádám 

Említést érdemel a Kamov illetve a Hiller helikopter kötelék bemutatója is. Az egyre inkább kuriózumnak számító típusokkal, Jakab Tamás illetve Urbán Gergő repülték programjukat. Bemutatójuk során láthattunk kötelék, valamint egyéni bemutató elemeket is.   

Kamov Ka 26 (HA-MPB) / Hiller UH 12D (HA-MIG) / Fotó: Bernát Marcell

A rendezvényről idén sem hiányozhatott Imreh Lajos, Mi 2 –es (HA-BCL) lajstromjelű helikopterével. Imreh Lajos (lujó) több mint 15.000 repült órával rendelkezik, igazi profi, ami biztosítékot jelentett a látványos, és egyben pontos, dinamikus helikopter bemutatóra. Idén pirotechnikai elemeket is felhasznált bemutatója során a közönség legnagyobb örömére. 

Mil Mi 2 (HA-BCL) / Fotó: Forró Ádám 

Az idei évben jó ötlet volt a szervező részéről, hogy egy bemutató során két azonos, vagy két különböző helikopter típus repült egyszerre, látványos kötelékelemekkel teli dinamikus programot. Ilyen volt a show során többek közt a JetRanger illetve Ecureuil kötélék is. A gépeket apa és fia, Jakab Ernő és Tamás repülték. Bemutatójuk során nem csak kötelék, hanem egyéni programot is láthattunk tőlük, megmutatva mire is képes eme két típus. Repülésük során külön érdekességnek számított az oldtimer Li 2 repülő helikopteres kisérése fel illetve leszálláskor. 

Bell 206B III (HA-FLY) / AS 355 F2 (HA-HBS) / Fotó: Ocsovai Gergely 

A Magyar Honvédség két helikopter típussal képviseltette magát a rendezvényen, a látogatók legnagyobb örömére. Mindkét típus dinamikus bemutató repülést hajtott végre. Először a légierő Aerospatiale AS350 B Ecureuil típusú futár és kiképző helikopter pilótája mutatta be pontosan összeállított, ismétlő elemek nélküli programját, majd azt követte Mil Mi 17 típusú helikopter dinamikus repülése. A gép pilótája, a nagy meleg ellenére látványos programot repült a helikopterrel.

Aerospatiale AS350 B Ecureuil /102 / Fotó: Forró Ádám
Mil Mi 17 /702 / Fotó: Forró Ádám

Akik kedvelik a helikopteres repülést, azok nem fognak csalódni Jakab Tamás illetve Jakab Ernő által szervezett rendezvényekben, hisz mindketten a helikopteres repülés megszállottjai. Amint az a fenti beszámolókból is kitűnik, számtalan helikopter típus repült látványos programot a show során. A hangulatot, látványt, illetve hanghatást tovább emelte, mikor a levegőbe emelkedett a 9 helikopterből álló kötelék. A helikopter kötelék többször áthúzott, majd látványosan megfüggtek a kifutópálya felett.

9 helikopterből álló kötelék / Fotó: Forró Ádám
Sch. 300 CB (HA-SCH) / Bell 206B III (HA-FLY) / Bell 206A (HA-LFS) / Fotó: Ocsovai Gergely 

Statikus bemutató során a látogatók megtekinthették a Légirendészet MD 902, illetve a Magyar Légimentő Nonprofit Kft. Eurocopter EC 135P2+ helikoptereit, valamint beszélgethettek a gépek pilótáival is.

McDonnell Douglas MD 902 (R908) / Fotó: Bernát Marcell

Fontos a műrepülő bemutatókat is megemlíteni, hisz a repülőnapok nélkülözhetetlen elemei. Műrepülők tekintetében is volt bőven látnivaló a rendezvényen. Látványos, olykor hajmeresztő figurákat hajtott végre Veres Zoltán, Illetve Vári Gyula műrepülő pilóta gépével. L 29 Delfin sugárhajtású gyakorló vadászgép is szemet gyönyörködtető programot repült alacsony magasságon, ami tovább fokozta a show élményét. 

Jakovlev Jak-52 (HA-JAV, HA-CLV)  / Fotó: Bernát Marcell

Említést érdemelnek a rendezvényen felvonultatott különleges, és egyben ritka repülő kötelékek is. Ilyen kötelék volt az AN 2, JAS 39, Business Jet. 

H. 800XP(HA-BES) /H. 400XP (HA-YFH) / B. 400 (HA-YFK) / Fotó: Ocsovai Gergely

A gyermekek számára a repülőprogramokon túl, a statikus bemutatók, valamint a legnagyobb érdeklődést kiváltó helikopteres cukorszórással is kedveskedtek a rendezők.  

Cukor után kutató gyermekek / Fotó: Ocsovai Gergely 

Mint azt már fentebb írtam, tényleg egy kiemelkedő szervezésről beszélhetünk a civil repülőnapok kategóriájában, sőt mondhatom, hogy az elmúlt 15 évben eddig Magyarországon ilyen nagy volumenű civil légishowt nem tudott szervezni senki, és jónéhány hétvégén látott bemutató európai viszonylatban is különleges, és egyedinek számított. 

A beszámoló végére nem maradt más, mint megköszönni a szervezők fáradozását, munkáját, illetve a színvonalas programokat. Zárógondolatként annyit, hogy reményeink szerint a 2019. évi budaörsi nagyszabású rendezvény előre vetíthet egy 2020. évi magyarországi helikopternapot is.

 

Rendezvényről készült képek megtekintése itt


Cikk: Batki Zoltán- Főszerkesztő

Fotó(k): Bernát Marcell / Forró Ádám / Ocsovai Gergely 

©2013-2018 HHELIKOPTER.HU - MINDEN JOG FENNTARTVA! - Magyarország legnagyobb helikopteres repüléssel foglalkozó oldala.