Untitled Document

Cikk - Mentőhelikopter beszerzés 2019.Az elmúlt két hónapban számos cikk született a magyarországi mentőhelikopterek beszerzésével kapcsolatban. A megírt cikkek jelentős része bírálta a beszerzést, illetve számos kritikát fogalmaztak meg, politikai kérdést csináltak a magyarországi légi mentésből. Néhány mondatban, kritika, valamint politika mentessen összefoglalnám a fontosabb tudnivalókat a helikopterek beszerzésével kapcsolatban.

A Magyar Kormány kilenc darab EC 135 P2+ típusú használt mentőhelikoptert vásárolt Norvégiától. A kilenc helikopterből három már meg is érkezett, a maradék hat helikopter 2019. decemberig érkezik Magyarországra. Az első három modern mentőhelikopter 2019. április 1- től már munkába is állt.  

Eurocopter EC 135P2+ / HA-HBO / Fotó: Oláh Ferenc

Az új helikopterek modern mentéstechnikai eszközökkel, lélegeztető, újraélesztő, valamint ultrahangkészülékkel, fejlettebb radar- és navigációs berendezésekkel, robotpilótával szerelték fel. EC135P2+ típusú helikopterek  alkalmasak éjszakai és kötéltechnikai mentésre is. Magyarországon a kötéltechnikai mentés igen ritka, viszont ha szükség volt erre a mentési technikára, akkor a rendőrség, vagy a honvédség segítségét kellett kérni eddig. 

Fontos kiemelni, hogy a megvásárolt helikopterek "éjjellátó" képességgel, meteorológiai radarral is rendelkeznek, így Magyarország történetében először éjszakai légimentésre is lehetőség lesz. 

 
Eurocopter EC 135P2+ / HA-HBO / Fotó: Oláh Ferenc  

Nem szabad elfelejteni, hogy eddig egyik kormányzat számára sem volt fontos a magyarországi légimentés megnyugtató rendezése, vagy akár csak üzemeltetése. Több évtized után végre korszerű, saját tulajdonú mentőhelikopterek repülnek, mentenek szükség esetén. Jelenleg Magyarország egész területén működik  a légi mentés. A helikopterek 7 bázisról (Debrecen,Budaörs, Miskolc, Szentes, Pécs,Sármellék, Balatonfüred) szállnak fel, évente háromezer alkalommal mentenek, amiért mindannyian hálásak lehetünk.

 

Cikk: Batki Zoltán- Főszerkesztő

Fotó(k): Oláh Ferenc

©2013-2018 HHELIKOPTER.HU - MINDEN JOG FENNTARTVA! - Magyarország legnagyobb helikopteres repüléssel foglalkozó oldala.