Untitled Document

Cikk - I. Budaörsi repülőnap 2018 „Múlt és jelen”Hosszú kihagyást követően, nagyszabású repülőnapot rendeztek Budaörsön mindannyiunk örömére. Az esemény fő szervezője Jakab Tamás, személye több dologra is biztosíték volt. Egyrészt arra, hogy sok helikopter lesz, másrészt pedig, hogy precíz, pontos, látványos programot kapunk, számos meglepetéssel.

A légi show során számos helikopter típus repült dinamikus programot, illetve a statikus bemutató során megtekinthető volt. Kijelenthető, hogy ennyi helikopter még magyarországi repülőnapon egyhelyen, időben nem volt, nem repült. 

Nézzük akkor a helikopteres blokk bemutatóit a teljesség igénye nélkül. Gyrocopterrel Horváth Szabó Zoltán, Hungaro-Copterrel Rács Tamás repült dinamikus programot. Mindkét gép pilótája kihasználta az adott típus adta lehetőségeket, látványos programot repültek.

Hungaro-Copter H-C 01 / HA-XCD / Fotó: Vastag Péter SkyCruiser SC200 / HA-XSD / Fotó: Vastag Péter

A Fly Coop Kft. ügyvezetője Jakab Ernő, pazar festést kapott Bell Jetranger, illetve Alouette II helikopterekkel lendületes dinamikus programot repült. Jó volt látni programját, illetve hallani a lapátok „csattogását” mindkét típus bemutató repülése során.

Bell 206 JetRanger B III / HA-FLY / Fotó: Vastag Péter
Aerospatiale SA 318 C Alouette II / HA-PPG / Fotó: Vastag Péter

Nagy kedvencünk az elnyűhetetlen Kamov helikopter, jellegzetes hangja, a csillagmotoroknak köszönhetően már messziről hallható. A gép pilótája Urbán Gergő mezőgazdasági repülést demonstrált a show során, majd ezt követően jól megtervezett, látványos dinamikus programot repült.

Kamov Ka 26 / HA-HSF / Fotó: Vastag Péter

Az Eurocopter által gyártott EC 120 Colibrivel látványos repülést hajtott végre Rács Tamás, aki jelenleg a  Magyar Légimentő Nonprofit Kft. pilótája. 

Eurocopter EC 120 Colibri / HA-EUR / Fotó: Vastag Péter

A repülőshowon számos, látványosnál, látványosabb bemutató repülést láthattunk, de az élményt még tovább fokozta a két darab AS 355 helikopter kötelék repülése. A gépekben apa és fia, Jakab Ernő és Tamás repülték nem mindennapi programjukat.

Aerospatiale AS 355 F2 / HA-HBS /, Eurocopter AS 355 F2  / HA-TWN / Fotó: Ocsovai Gergely 

Imreh Lajos Mil Mi 2 –es HA-BCL lajstromjelű helikopterével a budaörsi repülőnapon is ámulatba ejtő repülést produkált. Programját évről- évre fejleszti, számos új látvány elemmel a közönség legnagyobb örömére. Eddig kizárólag Magyarországon repült, viszont már külföldi meghívásai is vannak, mozgalmas, érdekes programjának köszönhetően.

Mil Mi 2 / HA-BCL / Fotó: Vastag Péter

A repülőnapon a Magyar Honvédség Mi 8, a Légirendészet MD 902, illetve a Magyar Légimentő Nonprofit Kft. EC 135 helikoptere is jelen volt. A gépeket megtekinthették a rendezvényen résztvevők, valamint beszélgethettek a gépek pilótáival.

McDonnell Douglas MD 902 Explorer / R909 / Fotó: Vastag Péter
Eurocopter EC 135 T2 / OE-XEJ / Fotó: Vastag Péter Mil Mi 8T / 3304 / Fotó: Vastag Péter

A rendezvényen statikus, dinamikus bemutató során a következő helikopterek voltak jelen: R 22, R 44, UH 12, Bell 206, Bell 427, EC 120, EC 135, AS 355, MI 2, KA 26, SCH 300, MD 500E, MD 902, MI 8, Gyrocopter, Hungaro-Copter.

Aerospatiale SA 341 G Gazelle / HA-LFL / Fotó: Vastag Péter

A merevszárnyú bemutató repülések közül kiemelném az AN 2 -es kötelékrepülést. Impozáns látványt nyújtott a négy gépből álló kötelék. A kötelékben utasszállító, ejtőernyősugrató, mezőgazdasági változat is repült. Az 1000 lóerős csillagmotorok jellegzetes hangja betöltötte a repülőteret, illetve környékét.

AN 2 kötelék /  Fotó: Ocsovai Gergely 

Pozitív dolog a szervezőtől, hogy a programterv összeállítása során jelentős szerepet tulajdonítottak a mezőgazdasági bemutató repüléseknek, hisz ne feledjük el, hogy a magyarországi mezőgazdasági repülésnek komoly történelmi múltja van, napjainkban is világszínvonalú. A program során AN2, KA26, Turbo Cmelak típusú gépekkel mezőgazdasági repülést demonstráltak. 

Antonov AN 2 / HA-MEJ / Fotó: Vastag Péter
Let Z-37T Agro-Turbo / HA-MFS / Fotó: Ocsovai Gergely 

Említést érdemel még a szlovák Retro Sky Team bemutatója is, mely során nagyszerű légiharc demonstrálást láthattunk a csapattól. Bemutatójuk során egyszerre hat gép volt a levegőben.

Retro Sky Team / Fotó: Vastag Péter

A show során bemutatkoztak a modern business-jetek is. Kecses, halk, gyors gépek. Jó ötlet volt szervezői részről ezen típusok bemutatása.

Raytheon Hawker 400XP / HA-YFH / Beech Beechjet 400 / HA-YFK / Fotó: Vastag Péter

Az 1992- ben alapított Goldtimer Alapítvány több repülőeszközét is meg csodálhatták a látogatók. Az alapítvány lelkes tagjainak köszönhetően, az elmúlt évtizedek alatt számos repülőgépet újjáépítettek.

Polikarpov CSS 13 /HA-PAO / Rubik R 18 Kánya /HA-RUF / Bánhidi Gerle 12 / HA-AAE / Fotó: Vastag Péter
Liszunov Li 2 / HA-LIX / Fotó: Vastag Péter

Repülőnap látogatói közül a műrepülést kedvelők sem panaszkodhattak, hisz számos műrepülő program színesítette a rendezvényt. A program során a teljesség igénye nélkül láthattuk Bessenyei Péter világbajnokot Corvus Racer gépével, illetve Vári Gyula egykori MIG 29 pilóta Jak 52 -es repülését, valamint Zlin 226, Swift műrepülő bemutatót.

Bessenyei Péter világbajnok / Fotó: Vastag Péter

A show végéhez közeledve a szervező tovább fokozta a hangulatot, 11 db szitakötő levegőbe emelésével. Látvány, illetve hanghatás tekintetében páratlan élményt nyújtott a rendezvény látogatóinak a helikopter kötelék. 

11 gépből álló helikopter kötelék / Videó: Szabó Péter

Nagyszerű dolog az, ha hozzáértő, repülésben jártas szakemberek szerveznek repülőnapokat és a helikoptereket sem spórolják ki a programból. Különleges, látványos, több típust, korszakot felvonultató helikopteres bemutatót kaptunk. Köszönöm a szervezők fáradozását, munkáját, illetve a színvonalas programokat. Reményeink szerint a 2018. évi budaörsi nagyszabású rendezvény előre vetíthet egy 2019. évi magyarországi helikopternapot is. 

 

Nagyszerű dolog az, ha hozzáértő, repülésben jártas szakemberek szerveznek repülőnapokat és a helikoptereket sem spórolják ki a programból. Köszönöm a szervezőknek a fáradozását, munkáját, illetve a színvonalas programokot. Reményeink szerint a 2018. évi budaörsi nagyszabású rendezvény, előre vetíthet egy 2019. évi magyarországi helikopternapot is. Nagyszerű dolog az, ha hozzáértő, repülésben jártas szakemberek szerveznek repülőnapokat és a helikoptereket sem spórolják ki a programból. Különleges, látványos, több típust, korszakot felvonultató helikopteres bemutatót kaptunk. Köszönöm a szervezőknek a fáradozását, munkáját, illetve a színvonalas programokot. Reményeink szerint a 2018. évi budaörsi nagyszabású rendezvény, előre vetíthet egy 2019. évi magyarországi helikopternapot is. 

Cikk: Batki Zoltán- Főszerkesztő

Fotó(k): Vastag Péter / Ocsovai Gergely 

Videó: Szabó Péter


©2013-2018 HHELIKOPTER.HU - MINDEN JOG FENNTARTVA! - Magyarország legnagyobb helikopteres repüléssel foglalkozó oldala.