Untitled Document

Cikk - Helikopter show 2015 / Hradec KrálovéAz idei  European Helicopter Show 2015 (továbbiakban EHS 2015) elnevezésű rendezvény, a korábbi évekhez képest sokkal gyengébbre sikeredett, persze így is voltak helikopterek szép számmal az eseményen. 

Bell 206 Jetranger B III / OK-BEL / Fotó: Forró Ádám

2015- ben csodálatos időjárás fogadta a több mint 17.000 látogatót, akik statikus, illetve dinamikus helikopter bemutatókat láthattak. 

Az idei rendezvényt, a korábbiakhoz hasonlóan szintén egy látványos helikopterkötelék nyitotta meg, majd ezt követően a show elmaradhatatlan része, a komplex mentési gyakorlat következett, amibe Csehország összes mentéssel foglalkozó szervezete képviseltette magát. A mentési gyakorlatban idén három helikopter tette a dolgát személyzetével. A szervezők egy tömegbalesetet szimuláltak, amit szakszerűen kezeltek földön- levegőben egyaránt.  

Eurocopter EC 135 T2 / OK-DSC / Fotó: Forró Ádám

A mentési gyakorlatot követően, nézzük a dinamikus bemutató repüléseket. A sort, a Bell TAH 1P Cobra bemutatójával kezdeném. Az EHS 2015 rendezvény fénypontja a TAH 1P pilótájának dinamikus repülése volt. A pilóta gépével alacsony magasságon, látványos programot repült. A gép, illetve a rotor lapátok jellegzetes hangjától zengett a környék.  

Bell TAH 1P Cobra / OK-AHC / Fotó: Forró Ádám

Említést érdemel a DSA S269 helikoptere is. A korábbi évekhez hasonlóan ismét egy komoly programot láthattunk a cég pilótájától, legnagyobb örömünkre. Fantasztikus, amit ez a „kis” helikopter tud, egy nagyszerű pilótával. A 269 –es szintén egy megunhatatlan eleme a show- nak. 

Schweizer 300 C / OK-PIN / Fotó: Forró Ádám

Az Eurocopter által gyártott, EC 135 típusú helikopter is "repülgetett" idén. A repülgetett szót azért használnám bemutatójára, mert a korábbi évekhez képest jóval gyengébbre sikeredett dinamikus programja, bár még így is látványos repülést hajtott végre. 

Eurocopter EC 135 T2 / OK-DSC / Fotó: Forró Ádám

Említést érdemelnek az ultrakönnyű helikopterek is. Egyre több új modell jelenik meg a piacon, így a helikopteres repülés egyre inkább hozzáférhetőbbé válik. Az EHS 2015 rendezvényen két típus is látványos programot repült. 

Gaimbal Cabri G 2 / OK-CAB / Fotó: Forró Ádám Helisport CH 77 / OK-SHA-66 / Fotó: Forró Ádám

Messerschmitt-Bölkow-Blohm által gyártott, BO 105 típusú helikopter is repült a rendezvényen. Az idei évben a gép pilótája egy nagyon korrekt, "összerakott" programot repült. A típusról annyit érdemes tudni, hogy az egyetlen olyan helikopter, ami korlátlanul műrepülhető, bár itt Csehországban egy átlagos bemutató repülést láthattunk a gép pilótájától.   

MBB BO 105 CBS4 / OK-AAA / Fotó: Forró Ádám

A DSA pilótája idén is megmutatta mire képes az AS 350 B3 típusú helikopter. A végrehajtott repülést nagyon nehéz is lenne kommentálni,egyszerűen csak annyit,hogy tökéletesen precíz. 

Aerospatiale AS 350 B3 Ecureuil / OK-DSW / Fotó: Forró Ádám

A fent leírt dinamikus helikopter bemutató repülések közül a leglátványosabbakat emeltem ki, természetesen további típusok is repültek a délután folyamán.  A helikopterek mellett szerepet kaptak a merevszárnyú gépek is. (MIG 15, SU 29, Z50, stb.) A felsorolt típusok közül említést érdemel a Z 50 -es bemutató repülése. A gép pilótája alacsony magasságon, ismétlő elemek nélküli, precíz programot repült. 

Zlin Z 50 LS / OK-RDD / Fotó: Forró Ádám  

Összegzésként annyit, hogy idén gyengébbre sikeredett az EHS 2015, de még így is egy nagyszerű, forgószárnyasoktól "hemzsegő" rendezvényt láthattunk.

 

Az eseményről készült képek megtekintése itt


Cikk: Batki Zoltán- Főszerkesztő

Fotó(k): Forró Ádám-Fotóriporter

Az eseményről készült képek megtekintése itt
 
Cikk: Batki Zoltán- Főszerkesztő
Fotó(k): Forró Ádám-Fotóriporter

©2013-2018 HHELIKOPTER.HU - MINDEN JOG FENNTARTVA! - Magyarország legnagyobb helikopteres repüléssel foglalkozó oldala.