Untitled Document

Cikk - Repülőnap Poprad 2014 / Aero-Moto Vikend2014- ben, egy év kihagyást - repülőtér fejlesztése miatt - követően ismét megrendezésre került az Aero-Moto Vikend nevű rendezvény Poprád repülőterén. Amint azt majdnem minden alkalommal megjegyzem, a repülőtér festői környezetben helyezkedik el. A 2014- es légishow során mindvégig látni lehetett a csodálatos Tátra csúcsait.

A repülőnapon számos kisgép, és helikopter „képviseltette” magát, statikus, és dinamikus programok keretében. A beszámolót kezdeném a helikopterekkel. 

Statikus bemutató keretében A600 Talon, Agusta 109, AS 355, Bell 206 JetRanger, Bell 407, 3 db Mi 8, R 22, R44 helikoptereket láthattak a vendégek. 

 

Dinamikus bemutatót, sajnálatos módon csak két típusnál láthattunk. Számomra felfoghatatlan, hogy a repülőtéren 10 helikopter közül miért csak kettő repült bemutatót?! Persze, a lelkem mélyén tudom a választ, hogy a magas költségek miatt maradt el a repülés. 

Láthattunk egy látványos R 22 mezőgazdasági helikopter bemutatót, ami Nekem tetszett. Házibirtok permetezésére jó egy ilyen helikopter, és egy tapasztalt pilóta kezébe, hihetetlen mit tud. 

 

A másik helikopter, az A600 Talon  volt ami repült, de  programját dinamikusnak nem nevezném. 

A rendezvényen számos repülő típus is „fellelhető” volt. A teljesség igénye nélkül: AN 2BU 131, Jak, 40, Jak 52, L 29, PA 34, WT 9, Z 37. A fent felsorolt típusok közül minden gép repült dinamikus programot. Néhány látványos, említésre méltó bemutatót mindenképp kiemelnék. 

A Jak 40 - es pilótái idén olyan áthúzásokat produkáltak, amit még eddig soha.  Többször a gép a földtől 5 m- re repült. Természetesen láthattunk kiengedett futókkal történő áthúzást is. 

A másik látványos bemutatót a Z 37 - es pilótája hajtotta végre, mezőgazdasági munkát demonstrálva.  Szűk fordulók, intenzív emelkedések, látványos permetezés, majd a víz eldobása. Mint már többször említettem, egy profi pilóta kezébe, hihetetlen mit tud egy gép.

 

Nem tartozik a kedvenceim közzé az L 29- es, de amit az Aero-Moto Vikend – en repült a pilóta a típussal, az mindenképp említésre méltó. Az egész program egy előre megtervezett, pontosan felépített dinamikus bemutató volt, ismétlődő elemek nélkül. Lényeges megemlíteni, hogy a manővereket földközelben hajtotta végre a pilóta. 

A Retro Sky Team nevű csapat légi, harci bemutatója Poprádon igen gyengére sikeredett.  A pár éve megalakult csapat nem hozta a megszokott formáját.  Jelenleg  Z 226, An 2, Z 526, Jak 52, Po 2 gépeket vonultattak fel.  

Összegzésként annyit, hogy akit érdekel egy ilyen kaliberű légi show, és a repülés mellett szereti a szép   tájakat, annak mindenképp érdemes egyszer ellátogatni az Aero-Moto Vikend rendezvényére.  

 

Az eseményről készült képek megtekintése itt

 

Cikk: Batki Zoltán- Főszerkesztő

Fotó(k): Forró Ádám- Fotóriporter

 


©2013-2018 HHELIKOPTER.HU - MINDEN JOG FENNTARTVA! - Magyarország legnagyobb helikopteres repüléssel foglalkozó oldala.