Untitled Document

Cikk - Magyarság Háza teheremelésA helikopterrel végezhető tevékenységek közül a legnagyobb tudást, precizitást, gyakorlatot a helikopteres teheremelés igényli. Nem sok olyan cég van Európában, akik képesek különböző légi teheremeléssel kapcsolatos munkákat elvégezni. 

Februárban megkeresett egy klíma, illetve egyéb folyadékhűtők telepítésével foglalkozó cég, hogy segítsek egy komoly projekt kivitelezésében. A cég vezetőjével összeültünk, majd megbeszéltük a részleteket annak érdekében, hogy a projekt megvalósítása megtörténjen. 

A megbeszélés során tájékoztattam a klíma cég vezetőjét, hogy Magyarországon az adott feladat elvégzésére alkalmas légi jármű, illetve megfelelő szakember nem áll rendelkezésre, ezért külföldi cég segítségével fogjuk a projektet végrehajtani. 

Néhány mondatban a külföldi cégről. A cég Európa egyik kiemelkedő teheremeléssel foglalkozó helikopteres vállalkozása. Szakemberei - pilótái- igazi profik, több mint 15.000 repült órával rendelkeznek. A környező országokban - Lengyelország, Csehország, Magyarország, Románia, Németország - rendszeresen dolgoznak, a lehető legkülönfélébb feladatokat végzik. 

A teheremeléseket, súlytól függően kétféle helikopter típussal végzik. Az amerikai gyártmányú MD 530 F típusú helikopterrel végzik a kisebb terhek emelését 900 kg –ig. 900 kg feletti terheket, a Mil Mi 8 típusú helikopterrel emelik be, mely 3500 kg-t tud  a rendeltetési helyére  beemelni.

A projekt engedélyezését jómagam végeztem, ami nem volt kis feladat. Számtalan hatósággal, szervezetettel kellett egyeztetni annak érdekében, hogy 2014.05.05.- én bekövetkezzen a csoda, azaz a folyadékhűtő a helyére kerüljön. A helyzetet tovább nehezítette, hogy a folyadékhűtőt a 1014 Budapest, Szentháromság tér 6. sz. alatt található Magyarság Házára kellett telepíteni. Mint tudjuk, az épület a belváros szívében található, a kormányzati negyedbe, ami számtalan plusz engedély beszerzésével járt. 

Miután megérkeztek az engedélyek, indult egy következő tortúra a Fővárosi Önkormányzattal. Az önkormányzattól területfoglalási engedélyt kellett kérni A Carl Lutz rkp., hrsz. 25666/4 területre, ugyanis innen szállította el a helikopter a folyadékhűtő berendezést a Magyarság Házára. 

Az engedélyek beszerzésén túl, készíteni kellett több olyan tervet, ami egy esetlegesen bekövetkező vis maior esetén lépne életbe. 

Az emelés előtti napon egyeztettünk az OMSZ –al, illetve a rendőrséggel a területbiztosítás érdekében. A teheremelés 2014. 05. 05. – én, reggel 08: 00 – 08:30 között történt meg. A Carl Lutz rkp., valamint a Szentháromság tér lezárásra került, sem gyalogos, sem autós forgalom a teheremelés során nem léphetett, illetve hajthatott be a biztonsági zónába.

 

A Mil Mi 8 helikopter egy próba után, a rakpartról elindult a 2500 kg – os folyadékhűtővel, majd a 3,5 km –es repülést követően beemelte helyére a klímát. A művelet során folyamatos rádiózás volt, tekintettel arra, hogy a repülés, és maga a teheremelés az LH-R1 korlátozott légtérbe történt.

Igazi nagy durranás volt, egy ilyen komoly teher beemelése a belváros szívében. Minden precízen, és probléma mentessen, a szabályok maximális betartásával történt. 

 

Cikk: Batki Zoltán- Főszerkesztő

Fotó(k): Forró Ádám-Fotóriporter


©2013-2018 HHELIKOPTER.HU - MINDEN JOG FENNTARTVA! - Magyarország legnagyobb helikopteres repüléssel foglalkozó oldala.