Untitled Document

Cikk - Helikoptertalálkozó / HeliDays Austria 2013Hétvégén kilátogattunk Ausztriába, a HeliDays Austria 2013 elnevezésű rendezvényre. Az esemény egy helikoptertalálkozó, illetve helikopter bemutató  is egyben. A rendezvényre 50 regisztrált helikopter érkezett a környező  országokból. A jelenlévő látogatók különböző típusokat láthattak a levegőben, illetve földön.

 

Nézzük akkor részletesebben a HeliDays Austria 2013 elnevezésű rendezvényt. Mindenekelőtt érdemes a környékről pár szót ejteni. Ausztria számomra egy festői hely hegyeivel, szikláival, fenyveseivel és mindennel, ami hozzá kapcsolódik. A helikopterek Gmunden melletti dombokra érkeztek. A szombat esti helikopter bemutatót a Traunsee felett tartották, ami minden tekintetben nagyszerű választás volt.

Mi pénteken érkeztünk a helyszínre, így már az első gépek érkezésekor jelen voltunk. A rendezvény előtti hetekben egyeztettünk Daniel Ebner főszervezővel, így szerkesztőségünk tagjai szabadon mozoghattak a "landolási" területen, amit ezúton is nagyon köszönünk.

Péntek délután 14 órakor érkezett egy igazi nagyvas, ami nem más volt, mint a Sikorsky által gyártott  CH-53 G helikopter. A német hadsereg gépét egy Bell 206 JetRanger III helikopter filmezte, illetve egy Robinson R 44 helikopter is követte. Mondhatom, zengett egész Gmunden környéke. A gép leszállt, majd az érdeklődők a rendezvény mindkét napján, megtekinthették a típust.

A pénteki nap folyamán számos Robinson R 44 helikopter is érkezett Németországból, Ausztriából, Romániából, sőt még Oroszországból is.A délután folyamán Franciaországból érkezett egy csodálatos festésű Alouette helikopter is. Igazi szemet gyönyörködtető festést kapott a gép, amit jó volt látni, a sok zöld festésű magyar Alouette után. Minden tekintetben egy igényes gép volt.

A festői helyszínt, mint azt korábban írtam, megtekinthették az érdeklődők felülről is, mindhárom nap. A sétarepülést egy Bell 206 JetRanger III helikopter "végezte". Az utas repültetés ára 50 EUR volt, ami 8 percet takart, gyakorlatban ez 10 perc volt.

Szombat délelőtt két csodálatos Eurocopter EC 135 T2 helikopter érkezett a rendezvényre. ÖAMTC, valamint az osztrák légirendészet helikopterei a nézőktől pár méterre landoltak, ami igazi élményt jelentett a jelenlévőknek.

Természetesen mindkét helikoptert megnézhették az érdeklődők, valamint egyéb más típusokat is. A rendezvény minden napján látni, és érezni lehetett, hogy a szervezők mindent megtettek azért, hogy látogatóknak a lehető legtöbb, legjobb élményben legyen részük.

A helikopterek érkezése közbeni üres időben, folyamatosan modell helikopter bemutatókat láthattak a vendégek. Számtalan típus – MD 500E, MI 2, AH 1 Cobra, EC 135, Bell 47, Bell 212, BO 105 - profibbnál- profibb modellezők, látványos bemutatók.

A délutáni órákban több helikopter érkezett Németországból, Svájcból. Kiemelném Németországból érkezett MD 369/ 500 E helikoptert, érdekessége, hogy négytollú farok légcsavar volt a gépen.

Említést érdemel még a Svájcból érkezett Agusta - Bell 206 JetRanger III helikopter is. Érdekessége a magasított csúszótalp, valamint a  látványos festés.

Ausztriából egy AS 350 Ecureuil, Németországból kettő AS 350 Ecureuil érkezett a találkozóra. Mindhárom gép igazi "munkás" helikopter volt, tükrökkel, szállítókosarakkal, teherhoroggal felszerelve.

Késő délután megérkezett a Red Bull BO 105 helikoptere is, ami később a Traunsee felett repült látványos bemutatót.

Összegzésként mit is mondhatnék?! Csodálatos volt minden tekintetben. Maga az esemény egy olyan környezetben került megrendezésre, ami önmagáért beszél, ehhez még 50 különböző helikopter típus, családias légkör. Csak javasolni tudom mindenkinek, akinek van pénze, és idegzete 7 órát vezetni, utazni.

 

Az eseményről készült képek megtekintése itt


Cikk: Batki Zoltán- Főszerkesztő

Fotó(k): Forró Ádám-Fotóriporter


©2013-2018 HHELIKOPTER.HU - MINDEN JOG FENNTARTVA! - Magyarország legnagyobb helikopteres repüléssel foglalkozó oldala.