Untitled Document

Cikk - Repülőnap SIAF 2013A tavalyi évhez hasonlóan, 2013-ban is egy csodálatos, látványos repülőnappal örvendeztettek meg a szlovák szervezők minden érdeklődőt. A látványosságon túl a szakmaiságra is nagy hangsúlyt fektettek a szervezők a korábbi évekhez hasonlóan.  A rendezvényen több ország képviseltette magát, komoly szakmai tapasztalattal rendelkező bemutató pilótákkal. Természetesen a légi programok mellett kiemelkedő szerepet kapott a statikus bemutató is.

Nézzük akkor részletesen az említést érdemlő dinamikus bemutató repüléseket. Természetesen első körben a forgószárnyas repülőeszközöket. Idén is szép számmal láthattunk helikoptereket legnagyobb örömünkre. – Cseh MI 24 Hind, Osztrák UH 60 blackhawk, Szlovák MI 17, Szlovák MI 171, Osztrák BO 105. –

A cseh MI 24 Hind pilótája a korábbi éveknek megfelelően precíz, látványos bemutatót repült. A jól összerakott program színvonalát tovább emelte a füstölő. 

 

Az osztrák Blackhawk helikopter dinamikus bemutató repülése gyengére sikeredett. A gép pilótája látványosnak mondható programot nem repült, inkább csak megmutatta a típust a levegőben. A gyenge bemutató ellenére, jó volt hallani, és látni ezt a szépséget repülés közben.    

 

A szlovák rendőrség MI 171-es helikoptere, a földi rendészeti erőkkel látványos bemutatót tartott. A kommandós bemutató során a helikopter mindvégig ott „forgolódott”, így számtalan jó fotót lehetett készíteni.  

Idén, a szlovákok két MI 17-es kutató – mentő helikoptere is bemutatót tartott. Katasztrófavédelmi, illetve tűzoltási bemutatót tartottak. 

 

Természetesen repült a Red Bull BO 105 helikoptere is, ami önmagáért beszélt, nem kívánom ragozni. 

 

Vadászgép „fronton” is jócskán volt mit nézni. Számos nagyszerű típus - MIG 15, MIG 29, SU 22, F 16, JAS 39, SU 27 Flanker – repült. 

A fent felsorolt bemutatók közül említés érdemel a belga F 16 –os pilótájának lélegzetelállító bemutatója. A rendezvényen dinamikus programot repült összes vadászgép közül a legjobb volt. 

 

Szintén színvonalas programot repültek a MIG 29-es, illetve a cseh JAS 39-es vadászgépek pilótái is.

 

Természetesen vadászgép „fronton”, majdhogynem minden látogató az ukrán SU 27 Flanker dinamikus bemutató repülését várta. Igazi nagy vas, csodálatos forma, nagy teljesítmény. Tekintélyparancsoló vadászgép. Az ukrán pilóták kevésbé repülték meg a típust, de igazi élményt nyújtott látványa mindenki számára. 

 

Nagy örömömre számos oldtimer - P 51D Mustang, Spitfire Mk. XVI, F4U Corsair, Yak 3 - típus is képviseltette magát repülőnapon. 

 

Nézzünk akkor néhány említésre méltó dinamikus repülést, az oldtimer kategóriából.  Látványos harci bemutatót tartott egy első világháborús Fokker E-III – as, illetve egy Sopwith. 

 

A P 51D Mustang programja minden tekintetben csodálatos volt. A gép egy kiemelkedő konstrukció, a maga idejében egy veszedelmes fegyver volt. 

Az unalmas, és ismert bemutató csapatok közt feltűnt az új „Pioneer Team”. Gépeik festése látványos, programjuk precíz, és változatos elemeket tartalmazott. 

 

A kötelékek után egyéni műrepülésben mindenképp említést érdemel Martin Šonka nevű úriember, aki Extra 300 műrepülő gépével, mondhatni eddig sehol nem látott programot repült. 

 

Összegzésként elmondhatom, hogy egy csodálatos rendezvény volt minden tekintetben. Mindenkinek csak ajánlani tudom. A rendezvény végén, a hazaindulással 1-2 órás várakozással kell kalkulálni, ami semmi esetre sem negatívum, inkább egy tömegrendezvény velejárója. 

 

Repülőnap SIAF 2013 képek.


Cikk: Batki Zoltán- Főszerkesztő 

Fotó(k): Forró Ádám- Fotóriporter 


©2013-2018 HHELIKOPTER.HU - MINDEN JOG FENNTARTVA! - Magyarország legnagyobb helikopteres repüléssel foglalkozó oldala.