Untitled Document

Cikk - Repülőnap Airpower 2013 / Zeltweg2013- ban ismét megrendezésre került az Airpower 2013 elnevezésű repülőnap. Természetesen idén is útra keltünk a Budapesttől 400 km- re lévő Zeltwegbe. Autóval kényelmesen, pihenőket beiktatva 5 órás utazással megtehető ez a távolság. Szerkesztőségünk a pénteki napon látogatott ki a rendezvényre. Ott tartózkodásunk alatt az időjárás kegyes volt hozzánk, a hideget leszámítva. 

 

A cikk további részében részletesebben értékeljük a látott bemutató repüléseket a teljesség igénye nélkül. A szervezők különböző programblokkokat állítottak össze, ami annyit jelentett, hogy volt például oldtimer repülő, helikopter, stb. A repülőnapon jelenlévők véleménye erről az új kezdeményezéséről persze megoszlott, mert nem mindenki kíváncsi például öt oldtimer repülőre egymást követően. 

 

Nézzük akkor az oldtimer kategória gépei által nyújtott dinamikus bemutató repüléseket. Először egy olyan gépet említenék meg, amit még soha nem láttam élőben. Ez nem más,  mint a North American Rockwell OV-10 Bronco. A gép pilótája egy igazi profi volt, aki összhangban a technikával egy látványos, földközeli, ismétlő elemek nélküli dinamikus bemutatót hajtott végre. Az oldtimer kategóriában, a továbbiakban Grumman TBM-3E Avenger, Hawker Sea Fury FB 10, North American P-51D Mustang, Supermarine Spitfire hajtottak végre bemutató repüléseket. Sajnálatos módon, igen gyengére sikeredtek ezek a légi demonstrációs repülések. A Mustang valamint a Spitfire gyors, mozgékony gép, melyeket már láttunk különböző repülőnapokon igen látványos programokat repülni, de ezt a zeltwegi légiparádén nem sikerült megvalósítani. 

 

A helikopter programblokkot várta szerkesztőségünk leginkább. Egyik bemutató repülés sem okozott csalódást. A Red Bull flotta felvonultatta három darab BO 105, TAH 1F Cobra, EC 135 típusú helikoptereit. A kötelék áthúzását követően, a BO 105 valamint TAH 1 F Cobra pilótái hozták a megszokott színvonalat. Precíz, látványos bemutató repüléseket láthattunk, a BO 105 pilótája több új bemutató elemet épített be repülésébe a korábbiakhoz képest. A cseh Mi 24 Hind bemutatójára sem lehetett panasza senkinek. Ismétlő elemek nélküli, földközeli, látványos repülést hajtott végre a gép pilótája. Láthattuk még repülni az Eurocopter AS 532UL Cougar Mk1 –es helikopterét, amit én gyengének értékeltem, a gép teljesítményéhez képest. A helikopterek sorát az osztrák légierő Alouette III kötelék bemutatója zárta.

Az osztrák légierő helikoptereivel látványos deszant bemutatót hajtottak végre. A festői környezetben, több tucat helikopter emelkedett fel egyszerre. A bemutató repülésben számos helikopter vett részt. (S 70 Black Hawk , AB 212 , Bell OH-58 Kiowa, SE 3160 Alouette III) 

 

Vadászrepülőgépekben sem volt hiány. Külön kiemelném a Holland, illetve Belga F 16 – os dinamikus bemutatókat. Alacsony magasságon, látványos elemekkel, alacsony sebességtartományban hajtották végre programjukat. Több mint profi, bemutató pilótákról beszélhetünk. Az osztrák légierő Eurofighter gépei is több ízben hajtottak végre egyéni, illetve páros bemutató repüléseket, légiharc demonstrációt. A típust nagyon komolyan megrepülték a pilóták. Magyarország Jas 39 C Gripen vadászrepülővel képviseltette magát a rendezvényen, a gép statikus, illetve dinamikus bemutatót is repült. 

 

Kötelékekben sem volt hiány az idei Airpower 2013-as rendezvényen. A Flying Bulls négy darab Z 50- es gépe nagyon korrekt, ismétlő elemek nélküli bemutatót hajtott végre. Patrulla Águila, Patrouille Suisse, Frecce Tricolori, Turkish Stars hozták a megszokott precíz kötelékrepülést. 

 

Összegzésként elmondhatjuk, hogy egy nagyszerű rendezvényt láthattunk. Számtalan típusú légi járművel, igazi profi pilótákkal. Az utazás során szebbnél- szebb tájakon haladtunk. Ezért érdemes kétnapos tartózkodást tervezni, mely során lehetőség van a repülőnapot megtekinteni, valamint megcsodálni a környékbeli hegyeket.   

 

Az eseményről készült képek megtekintése itt


Cikk: Batki Zoltán- Főszerkesztő

Fotó(k): Forró Ádám-Fotóriporter


©2013-2018 HHELIKOPTER.HU - MINDEN JOG FENNTARTVA! - Magyarország legnagyobb helikopteres repüléssel foglalkozó oldala.