Untitled Document

Cikk - Budapest légiparádé 2013. május 1.A hhelikopter.hu online helikopteres repüléssel, valamint repülő és helikopternapokkal foglalkozó oldal 2013 –ban is folytatja a korábbi éveknek megfelelően a különböző hazai, illetve külföldi repülőnapokról való tudósításait. Szerkesztőségünk 2013- ban, első alkalommal Budapesten járt, ahol május 1.-e  alkalmából ünnepi légi parádét szerveztek a Duna feletti légtérben.

Az esemény kisebb kaliberű volt, mint az augusztus 20.– án megrendezésre kerülő ünnepi légi parádé, de ettől függetlenül mégis jobbnak értékelte csapatunk a rendezvényt. Míg augusztus 20.- án a gépek egyszer áthúztak az ünneplő tömeg előtt, addig a tegnap lebonyolított légiparádén dinamikus bemutatókat láthattunk akárcsak egy nemzetközi repülőnapon. Az esemény színvonalát tovább emelte a festői környezet, mivel Európa egyik legszebb fővárosában Budapesten, az Országház előtti Duna szakaszon zajlottak a bemutató repülések. 

A rendezvényt Besenyei Péter, és Veres Zoltán  alacsony magasságon történő műrepülő programja nyitotta meg. A két professzionális műrepülő pilóta látványos légi akrobatikájával elkápráztatta a jelenlévőket. A két pilóta többször átrepült a Lánchíd alatt, gépeik szárnya szinte súrolta a vizet.

A két „öreg” rókán túl, Illés Tamás, Nádas Tamás bemutató repülését is láthattunk, de ezek kevésbé voltak látványosak, tekintettel arra, hogy programjukat nagymagasságon repülték.

 

A show színvonalát tovább emelte a Red Bull flotta DC-6, P-38, F-4 Corsair repülőgépei. A kötelék többször áthúzott a bemutató terület felett, ami fantasztikus élmény volt a jelenlévő közönségnek. A kötelékrepülést követően a gépek egyéni bemutatót is repültek. A két II. világháborús repülőgép bemutatójától szinte remegett a főváros. A fent említett típusokat már több európai rendezvényen volt szerencsénk megtekinteni, de ettől függetlenül nem lehet megunni ezeket a csodálatos gépeket.

 

A repülő show utolsó részében egy igazi veterán forgószárnyas is megjelent, ez nem más, mint a Bell helikopter által gyártott Cobra harci helikopter. Kevés olyan helikoptert gyártottak, aminek olyan jellegzetes hangja van, mint a TAH 1F Cobrának, ami a speciálisan elrendezett forgószárnyból adódik. A gép pilótája csodálatos dinamikus programot repült a helikopterrel, ami nem volt nehéz a gép teljesítményének köszönhetően.

Összegezve kiváló programot repült mindenki, aki képviseltette magát a májusi egy órás légiparádén. Reméljük augusztus 20.- án még nagyobb, és látványosabb programot láthatunk majd, és bízzunk abban is, hogy visszatér hazánkba a Red Bull Air Race is, ami egy meghatározó színfoltja volt az augusztus 20.–ai ünnepségnek.

Az eseményről készült képek megtekintése itt


Cikk: Batki Zoltán- Főszerkesztő

Fotó(k): Forró Ádám-Fotóriporter


©2013-2018 HHELIKOPTER.HU - MINDEN JOG FENNTARTVA! - Magyarország legnagyobb helikopteres repüléssel foglalkozó oldala.