Untitled Document

Cikk - Riport Pusztai Lászlóval, a magyarországi kisgépes, és helikopteres repülés egyik kiemelkedő alakjával / 2. részMikor hazajöttél Egyiptomból, akkor a MÉM RSZ helikopteres gépparkjában új típusok voltak?

A cég vásárolt egy MD 500E típusú amerikai gyártmányú helikoptert a svédektől, ami a HA-MSA lajstromot kapta.

Hány MD 500E típusú helikoptert rendelt a MÉM RSZ Amerikából?

1986- ban kiküldtek négyünket a McDonnell Douglas gyárba képzésre Kaliforniába. Két hetet töltöttünk kint, komplett képzést kaptunk. Első körben 4 MD 500 E helikoptert vettünk át a gyártól majd hazajöttünk. Pár hét elteltével ismét ki kellett menni a többi helikoptert átvenni. Összesen 10 MD 500E helikoptert vásárolt a MÉM RSZ. 1987- ben ismét kiküldtek a McDonnell Douglas gyárba tolmácsolni a rendőröknek, Ők akkor kapták meg az új MD helikoptereket.

A magyar küldöttség Pusztai László vezetésével átveszi az új MD 500 E helikoptereket a MÉM RSZ számára /
A magyar repülés történelem egyik legnagyobb pillanata
A magyar küldöttség Pusztai László vezetésével átveszi az új MD 500 E helikoptereket a MÉM RSZ számára / A kép jobb oldalán Pusztai László

Milyen képzést kaptatok az MD helikoptertől?

Nagyon komoly képzést kaptunk. Repüléssel kapcsolatosan a képzés csak arra terjedt ki, hogy tudom-e kormányozni a helikoptert, a képzés több része a vészhelyzetek gyakorlásából állt, ami véleményem szerint a leglényegesebb. Farokrotor meghibásodás felszállás közben, függésben, repülésközben, leszállásnál, autorotáció, stb. Mikor hazaérkeztünk Magyarországra akkor Matyikó Ferenccel havonta gyakoroltuk a vészhelyzeteket az MD 500-al, nagyon biztonságosan lehetett végrehajtani az autorotációt.

Mikor kezdtetek dolgozni az MD 500 E helikopterekkel?

1987 tavaszán már elkezdtünk dolgozni az MD helikopterekkel. Előtte a mezőgazdasági feladatok végrehajtásához kidolgoztuk a részleteket. Nagy hangsúlyt fektettünk a megfelelő műtrágyaszóró berendezés tesztelésére is. A Kamovról MD –re átképzett pilóták kezdetben féltek az MD külső műtrágyaszóró berendezésétől.

A MÉM RSZ koncepciója mi volt az MD 500 E helikopterek behozatalával kapcsolatban?

A cég koncepciója a Kamovok cseréje volt, ugyanis nehézkessé vált a Kamov helikopter alkatrész utánpótlása.

Az MD 500 E helikoptereket a mezőgazdaságón kívül máshol is használtátok?

Igen, utasrepültetést is végeztünk a típussal. A Forma 1 ideje alatt bevetettük az összes helikoptert, sok utas volt akkor.  A Dráva utcától szállítottuk az embereket a versenyre, illetve volt egy olyan év, amikor egy katonai pontonhídról folyt a munka a Lánchídnál, de ez nem volt biztonságos.

Mi a véleményed az MD 500 helikopterről?

Az MD egy ékszerdoboz, nagyon sajnáltam, hogy mezőgazdasági feladatokra is használni kellett. Az MD egy úri helikopter. A srácokat átkellett szoktatni a Kamovról az MD helikopterre, értem ezalatt azt, hogy finoman kellett bánni az MD- vel, nem lehetett ütni-vágni mint a Kamovot. Nagyon erős helikopter, semmi gond nem volt vele.  

Meddig dolgoztál a MÉM RSZ – nél, mikor kezdődött a káosz a cégnél?  

1988-ban a MÉM RSZ repülési igazgatója lettem, aztán 1990- ben otthagytam a céget, mivel egyre bizonytalanabbá vált minden. Nem szándékoztam végignézni, és asszisztálni ahhoz, ami akkor ott folyt. Jó példa erre az MD 500-as helikopterek elherdálása is, egy Német cég vette meg az összes MD helikoptert.  A vezetőtársaknak még távozásom előtt mondtam, hogy csináljunk egy holdingot, mert ez így nem fog működni, de ebből semmi nem lett.  

Miután elmentél a MÉM RSZ- től, hol folytattad tovább?  

Dolgoztam a Légügyi Hatóságnál is, bár azt egy év után otthagytam. A légügyi hatóság általi esztelenségek asszisztálásához nem volt idegrendszerem. Több cégnél is dolgoztam a Légügyi Hivataltól történő távozásomat követően. Hepta Top Kft.- nél két évig légitaxit repültem külföldre Cessna 421-es repülővel. Indicator Rt.- nél is dolgoztam, ahol vezetékellenőrzést - gáz, olaj -, oktatást, transzparensvontatást végeztem. Az Indicatornál repültem: PC 6 Porter, Maule ML5, Piper PA 31P Navajo, Cessna 172, Z 37. West Caravan Kft.- nél L 410- es repülővel repültem, ejtőernyős ugratást valamint külföldi repüléseket végeztünk a cégnél. A Base Kft.- nél L 410-el külföldi mentőrepüléseket végeztem.  Kiemelném a Heli Hungary Kft.- ét, ahol 10 évet dolgoztam, náluk Bell 206 JetRanger helikopterrel repültem. A vezetékellenőrzéstől a légifotózásig minden feladatot ellátunk.  Az ABC Air Kft.- nél is dolgoztam L 410-es repülővel repültünk a környező országokba Cargó járatokat. Jelenleg a Fly4 Less Kft.- nél dolgozom, főleg Eurocopter EC 120 Colibri helikopterrel repülők, de időnként a cég Aerospatiale AS 350 B1 Ecureuil helikopterével is dolgozom.

Pusztai László a Cessna 421 -es előtt Pusztai László a Bell 206 JetRanger helikopterben

Mi a véleményed az Eurocopter EC 120 Colibri helikopterről, hány repült órád van a típuson?

Nagyon jó gép, csak ne legyen nagyon tele. Figyelni kell nagyon a gépre, amikor 5 emberrel szállok fel. A 120 Colibrin körülbelül 500 repült órám van.

Milyen feladatokat szoktál végezni az EC120 Colibri- vel?

Utas repültetés, illetve vezeték ellenőrzés legfőképp.  

Távvezeték ellenőrzés egy veszélyes feladat, mire kell figyelni?

Lényeges, hogy lassan (20-30 Km) és közel kell repülni a vezetékhez annak érdekében, hogy eredményes legyen a munka. A szolgáltató részéről 2 fő van jelen a gépen, akik baloldalon ülnek és pásztázzák a vezetéket.

Mi a véleményed a magyarországi helikopteres cégekről?

Mindenki próbálkozik, de nincs kellő komolyság, és szakmai igényesség, kivéve a Fly4Less-t. Némelyik légi szolgáltató például a Forma 1 ideje alatt borzalmas szabálytalanságokat csinál, annak ellenére, hogy komplett eligazítást kapunk mindig.

Repülésbiztonsági szempontból szemlélve a Forma 1 ideje alatt az utas repültetést. Mi a véleményed arról, hogy több cég helikopterén az utas oldalon a botot, valamint kollektívet bent hagyják, amin az utasok átbukdácsolnak, ”belegabalyodnak” ?  

Szakmai igénytelenség. Én nem is dolgoznék olyan helikopteren, ahol ez nincs kiszedve. Ez kiszedhető, ki is kell szedni. Egyedül a pedál kiszedése macerásabb, mi megkérjük az utasokat, hogy ne használják lábtartónak.  

Hol van ilyenkor a Légügyi Hivatal, miért nem lehet kizárni az utasok biztonságát veszélyeztető cégeket?

A hatóság nem foglalkozik ezzel, csak megnézik a papírokat. Szörnyű ami ott folyik, aki nincs benne az el sem hinné azt a fejetlenséget ami ott van. Mondok erre egy példát. A 21. században azt követelik, hogy tintával kell a repülési naplót vezetni. Milyen repülési naplót? Nincs közzé téve, hogy milyen formát használjak. Számítógépen nem vezethettem, ezt nem kommentálom. Írtam nekik egy négy oldalas levelet, amire kaptam egy pár soros választ. A Légügyi Hivatal munkáját ebben a riportban nem minősíteném, erre térjünk vissza legközelebb.  

Mi a véleményed a magyar hobby pilótaképzésről?

Nagyon rossz a magyar hobby helikopter pilótaképzés. Nincs egységes tematika. Vészhelyzeteket egyáltalán nem tanítják. Persze ez azért van, mert maga az oktató sincs tisztába azzal, amit oktatni kéne, alap gyakorlatokat nem tanítanak meg. Mi Amerikában az MD helikopternél, majd a Bell helikopternél komoly, professzionális mindenre kiterjedő képzést kaptunk. Értem ezalatt az elméleti- gyakorlati képzést egyaránt. Legutóbb Matyikó Ferivel a Bell helikopternél megcsináltuk a Bell 427 –es képzést is.

A kép bal oldalán Pusztai László a Bell helikopter kiképző bázisán

A kép bal oldalán Pusztai László a Bell 427-es helikopter előtt.

Ezen a típuson csinálta az átképzést.

Milyen merevszárnyú, illetve forgószárnyas típusokkal repültél, repülsz?

Helikopter: AS 350 Ecureuil, Bell 47, Bell 206 JetRanger, Bell 206 L LongRanger, Bell 427, Bell 47, EC 120 Colibri, Ka 26, MD 500 E, Mil Mi 2, Schweizer 300

Repülő: AN 2, AT 400 AirTractor, Cessna 150, Cessna 152, Cessna 172,  Cessna 337, Cessna 421 Golden Eagle, L 410, Maule M 5, Pilatus PC 6, Piper PA 28, Piper PA 31 P, PZL 101, PZL 104, PZL M 18, Z 142, Z 37, Z 42

Mivel szeretsz, szerettél jobban repülni, merevszárnyú vagy forgószárnyas légijárművel?

Nem tudok különbséget tenni, mindkettőnek meg van a maga sajátossága, illetve szépsége. A repülő megítélésem szerint könnyebb, mert az „repülni” akar, a helikopter soha nem akar repülni, a repülésre rá kell kényszeríteni.


Készült: Vecsés, 2012-11-17

Készítette: Batki Zoltán


©2013-2018 HHELIKOPTER.HU - MINDEN JOG FENNTARTVA! - Magyarország legnagyobb helikopteres repüléssel foglalkozó oldala.