Untitled Document

Cikk - Teheremelés a Forgószárny Kft. Mil Mi 2-es helikopterévelA hhelikopter.hu csapata 2012-11-24- én jelen volt a Forgószárny Kft. által végzett teheremelésen, amiről összefoglalót olvashatnak a téma iránt érdeklődők. A helikopterekkel végzett tevékenységek közül a legveszélyesebb a teheremelés, illetve az elektromos távvezeték ellenőrzés. A cég főpilótája Imreh Lajos elmondta, hogy a teheremelés egy nagyon összetett, bonyolult, nagy tudást, gyakorlatot igénylő feladat. Nagyon fontos a teheremelés során a team munka, azaz, hogy a teheremlő csapatban lévő összes szakember tudja mi a dolga.

 

Imreh Lajossal történt beszélgetés során megtudtam, hogy miután a céget megkeresi egy megrendelő, minden esetben a teheremelő team tagjaival egy helyszíni bejárás következik, mely során felmérik, hogy az adott feladat elvégzése egyáltalán kivitelezhető-e. Megtekintik a terepviszonyokat, illetve az egyéb tényezőket melyek a munkát befolyásolhatják. Amennyiben a csapat úgy dönt, hogy a feladat elvégzése lehetséges, a szükséges repülési engedélyek beszerzése, valamint egyéb egyeztetések történnek. 

A hétvégi teheremelés során egy belvárosi irodaház tetejére kellett a Forgószárny Kft. Mil Mi 2 -es helikopter főpilótájának egy 750 Kg- os kompresszort a helyére tenni, illetve a korábban beemelt meghibásodott kompresszort kiemelni. Reggel a teheremelő team egyik része a kiskunlacházi repülőtéren, másik része a budapesti helyszínen várakozott. A szombati teheremelés végrehajtása kétséges volt a mostoha időjárási körülmények miatt, ugyanis az ország területén ködös, párás idő volt.

 

Az időjárás 12 óra felé kegyes lett a csapathoz, és hosszas egyeztetést - repülésirányítás, teheremelő team budapesti tagjai - követően a helikopter elindult a budapesti helyszínre. A leszállást követően eligazítás, megbeszélés, a munkában résztvevő team tagoknak rádiópróba. A megbeszélést követően megkezdődött a 750 Kg-os rossz kompresszor eltávolítása, illetve a jó kompresszor beemelése. Az irodaház tetejére sikerült fotóriporterünknek is feljutni, ezáltal olvasóinknak képek formájában is lehetőségünk van megmutatni azt, ami a helyszínen történt. "Félelmetes, és egyben lenyűgöző látni a teheremelő tevékenységet élesben" mondta fotósunk. A gép az emberektől, illetve fotóriporterünktől a teherfelvételkor illetve lerakástól 1.5-2 méterre volt.

 

A légi teheremelés az összeszokott profi csapatnak köszönhetően mindenféle nehézsége nélkül rövid idő alatt lezajlott.

Ezúton szeretnénk köszönetet mondani a cég ügyvezető igazgatójának Imreh Lajosnak, hogy élesben végigkísérhettük a csapat egész napos munkáját.

 

Cikk: Batki Zoltán

Fotók: Forró Ádám             


©2013-2018 HHELIKOPTER.HU - MINDEN JOG FENNTARTVA! - Magyarország legnagyobb helikopteres repüléssel foglalkozó oldala.