Untitled Document

Cikk - Repülőnap SIAF 2012Ismét egy csodálatos látványos repülőnapot sikerült szlovák barátainknak összerakni. Azt hiszem a SIAF 2012 nevű rendezvény idén minden szempontból kiemelkedő volt. A látványosságon túl a szakmaiságra is nagy hangsúlyt fektettek a szervezők.  A rendezvényen több ország képviseltette magát, komoly szakmai tapasztalattal rendelkező bemutató pilótákkal. Természetesen a légiprogramok mellett kiemelkedő szerepet kapott a statikus bemutató is.

A hhelikopter.hu csapata Európa több ország légiparádéján vett részt az elmúlt években, ami több mint 60 rendezvényt jelent, ebből következően számunkra több dolog lényeges fontosságú egy rendezvénnyel kapcsolatban. Az idei SIAF 2012 rendezvény szervezői, a programtervet a nap folyamán mindvégig tartották, a repülőnapon nem volt üresjárat ami talán az egyik legfontosabb szempont. 

Nézzük akkor részletesen az említést érdemlő dinamikus bemutató repüléseket. Természetesen első körben a forgószárnyas repülőeszközöket. Cseh Mil Mi 24 Hind helikopter pilótája hozta a formáját, mint mindig. Jól összerakott program, aminek színvonalát tovább emelte a füstölő. Megjegyzem, hogy a korábbi években látott szlovák Mil Mi 24 Hind bemutató repülésekhez képest elmaradt a cseh pilóta teljesítménye. 

Belga Agusta A 109 bemutató repülés. Gyengének indult a pilóta programja, de aztán kialakult. Mondhatni, hogy a végére egy-két olyan elemet is sikerült a programjába csempészni, amiből következően kiváló minősítéssel nyugtáztuk a pilóta programját. 

 

Red Bull AH 1 Cobra helikopter pilótája a korábbi rendezvényekhez képest Sliac repülőterén kiemelkedő programot repült. A gépet megmozgatta igen alacsony magasságon, és szinte mindent kihozott amit csak lehet a típusból.  Megjegyzem a gép hangja páratlan volt. 

Mentési, valamint tűzoltási demonstrációt tartottak Mil Mi 171-es helikopterrel két lépcsőben, igazi csemegének számító bemutató volt, amit nem csak a repülés fanatikusai, hanem a kisgyerekek is nagyon élveztek. 

A végére hagytam a legjobb bemutató repülést. Egy kis helikopterről van szó, ami nem más, mint Hughes később Schweizer által tovább gyártott SCH 269 modell. A gép a Heli Campany tulajdonában van, amit pilótaképzésre használnak. A típust a pilóta a lehető legkomolyabban megrepülte a nézők nagy örömére. Az autórotálástól kezdve minden benne volt a programban, amit a pilóta előre összeállított, nagyon komolyan megtervezett, és ismétlő elemek nélkül repülte le. Azt hiszem a helikopteres repülés csúcsa amit láthattunk.  

Vadászgépek pilótái is kiemelkedő programot repültek. Az F 18 –as pilótája lélegzetelállító figurákat repült, és mondhatom az összes vadászgép közül a legjobb volt. Majdhogynem hasonló dinamikus programot repült a Míg 29-es, F 16- os, valamint Eurofighter Typhoon pilótái is.

Finoman fogalmazva gyenge programot repült a Jas 39 Gripen pilótája. Távol a nézőktől, unalmas programelemeket ismételve. 

Említést érdemel még a Retro Sky Team nevű csapat légiharc bemutatója. A pár éve megalakult csapat, évről évre fejlődik. Gépparkja, bemutató programja egyre kifinomultabb, illetve látványosabb. A csapatnak jelenleg  Z 226, An 2, Z 526, Jak 52, Po 2 gépei vannak. A SIAF 2012 nevű rendezvényen is hozta formáját a csapát a nézők nagy örömére. 

 

A repülőnapon egyik gyöngyszem a P-38 Lighting volt.  A gép egy kiemelkedő konstrukció, ami a maga idejébe egy veszedelmes fegyver volt. 

Mindenképp meg kell említeni a kötelék bemutató csapatokat is. Kiemelkedő programot repült az Orlik Team, valamint a Frecce Tricolori pilótái is. Azon műrepülő elemekhez amiket végrehajtottak iszonyatos precizitásra volt szükség. Hátrányként megfogalmazható, hogy programjukat iszonyatos módon elhúzták, ami már a végére unalmassá vált. 

Összegzésként elmondhatjuk, hogy egy csodálatos rendezvény volt minden tekintetben, a végén viszont a hatalmas tömeg iszonyatos forgalmi káoszt okozott, amivel mindenképp az eseményre jövőben kilátogató érdeklődőknek számolni kell.

Repülőnap SIAF 2012 képek.

 

Cikk: Batki Zoltán- Főszerkesztő 

Fotó(k): Forró Ádám- Fotóriporter


©2013-2018 HHELIKOPTER.HU - MINDEN JOG FENNTARTVA! - Magyarország legnagyobb helikopteres repüléssel foglalkozó oldala.