Untitled Document

Cikk - Repülőnap Poprad 2012 / Aero-Moto VikendCsapatunk immár harmadik alkalommal látogatott ki Poprad repülőterére, ahol megtekintettük az Aero-Moto Vikend 2012 elnevezésű kétnapos rendezvényt. A repülőtér hátterében a csodálatos, helyenként havas Tátra, amit ebben az évben nem sikerült megtekinteni az alacsony felhőalap miatt. Az idei rendezvény a tavalyihoz viszonyítva gyengébbre sikerült, ami egyértelműen a Szlovákiában is érezhető pénzhiánynak köszönhető. Sajnálatos módon a Mi 24 Hind típust már nem láthattuk a levegőben, tekintettel arra, hogy Szlovákia kivonta hadrendjéből.  

A 2012- es rendezvényen a szervezők a gépeket program blokkokba csoportosították. A bemutató repülések a régi idők repülő szerkezeteinek felvonultatásával kezdődött. Ebben a program részben korai építésű repülők, valamint I világháborús gépeket csodálhattak meg a látogatók. 

Számunkra a nap fénypontja a helikopteres programrész volt. Itt különböző típusokat emeltek levegőbe a szervezők.  A Tech-Mont teheremelő cég McDonnell Douglas MD 530 F OM-MDM lajstromjelű helikoptere tartott tűzoltó bemutatót, majd láthattuk az OM-TTV lajstromjelű Agusta A 109 E helikopter dinamikus bemutató repülését, ami igazi élményt jelentett. A civil 109-es helikoptert követte az ATE Agusta A 109 K2 OM-ATE lajstromjelű helikoptere, ami mentési demonstrációt tartott. A korábbi éveknek megfelelően igen látványos volt idén is a mentési bemutató. A helyzet az, hogy a fent leírt típusokon túl további bemutató repüléseket láthattunk forgószárnyas légi járművektől. Robinson R 22 helikopter dinamikus bemutató repüléssel folytatták a programot, illetve láthattunk egy cseh lajstromjelű Cabri G-2 fenestronos ultrakönnyű helikopter dinamikus bemutató repülést is, mely sok ember számára hozhatja közelebb a repülést az elkövetkező időszakban. 

A rendezvény szervezői a programba beírták a Mig 29 – es vadászgépet, ami sajnálatos módon nem érkezett meg.  A 29-es helyett viszont egy L 39 –es típussal képviseltette magát a katonaság. Az L 39 –es dinamikus programot repült, de mondhatom, hogy az elmúlt évek egyik leggyengébb programját láthattuk a gép pilótájától.  

Említést érdemel még a Retro Sky Team nevű csapat légiharc bemutatója. A pár éve megalakult csapat, évről évre fejlődik. Gépparkja, bemutató programja egyre kifinomultabb, illetve látványosabb. A csapatnak jelenleg  Z 226, An 2, Z 526, Jak 52, Po 2 gépei vannak.    

Természetesen mindkét nap volt sétarepülés is, több gép részvételével. Cessna kisrepülővel, valamint MD 530 F helikopterrel. 

A rendezvény más napján Bernát Marcell a hhelikopter.hu spottere egyeztetett a Tech-Mont helikopteres cég pilótájával, annak érdekében, hogy különleges, egyedi felvételeket készítsünk a tűzoltási bemutató demonstráláshoz történő vízfelvételről. A pilóta megadta a GPS koordinátákat, így nem volt más dolgunk, mint a megadott helyszínre menni, és várni a gép érkezését. 

Összegzésként elmondható, hogy a programtervnek megfelelően zajlott a repülés, ami már maga egy pozitívum. A bemutatókra sem lehetett panasza senkinek, pontos programterv követés, színvonalas dinamikus bemutatók, jó sok forgószárnyas. Minden repülőbarátnak, illetve gyerekes családnak egy nagyszerű választás lehet az Aero-Moto Vikend nevű, évente megrendezésre kerülő rendezvényre történő kilátogatás.

 

McDonnell Douglas MD 530 F (OM-MDM) helikopter légi tűzoltás demonstrálásához vízfelvétel (képek). 

McDonnell Douglas MD 530 F (OM-MDM) helikopter légi tűzoltás demonstrálásához vízfelvétel (videó). 

Repülőnap Poprad 2012 / Aero-Moto Vikend (képek).

 

Cikk: Batki Zoltán- Főszerkesztő 

Fotó(k): Forró Ádám-Főszerkesztő


©2013-2018 HHELIKOPTER.HU - MINDEN JOG FENNTARTVA! - Magyarország legnagyobb helikopteres repüléssel foglalkozó oldala.