Untitled Document

Cikk - Mélyponton a magyarországi repülés 2012 tavaszánA hosszú tél után mindig vártuk a tavaszt, illetve a május elsejét, mert tudtuk, hogy beindul a rendezvényszezon, illetve a repülés. 2012-re azonban sikerült mindent tönkre tenni hazánk dilettáns politikusainak. (Ebbe több kormány keze is benne van.) Sajnos a pusztítás a magyarországi kisgépes, illetve nagygépes repülést is érintette. A kialakult helyzet miatt, rendezvények hiányában maradt a kertészkedés, túrázás, valamint a számítógép, illetve ez a cikk, ami a jelenlegi tényeket rögzíti.

Több repülésben dolgozó vezetővel, szakemberrel beszéltem, mindenki véleménye sajnos megegyezik a fent leírt gondolataimmal. 2012- ben pont került a Malév történet végére is.  Átgondolatlan szabályozásnak köszönhetően a mezőgazdasági repülést életképtelen rendeletekkel akarják szabályozni, ezzel is nehezítve a légi növényvédelemben dolgozó emberek életét. Szabó Zoltán barátom, aki 10.000 feletti repült órával rendelkezik, aminek jórészét a mezőgazdaságban szerezte, elmondta, hogy amit megalkottak az nagy fokú hozzánemértésről árulkodik. 

Minap beszéltem dr. Túri Péter barátommal  aki a Magyar Légimentő Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója volt 2006 és 2011 között. Elmondása szerint: lehangoló a helyzet, s mint azt naponta hallani, egyre nagyobb ismét a káosz a légimentésben. Péterrel való beszélgetésünk során megállapítottuk, hogy csak idő kérdése, mikor fog egy komolyabb tragédia bekövetkezni. A pilóták kimerültek, repült óraszám drasztikus csökkenése és sorolhatnám. Az elmúlt héten lehetett pályázni a légimentőszolgálat vezetői posztjára, amire Péter is beadta pályázatát.  Nála nagyobb referenciával, szakmai tapasztalattal, gyakorlattal rendelkező ember nincs -e témában Magyarországon. Mondanom sem kell, a pályázatot olyan személy nyerte, akinek köze sincs a repüléshez, légimentéshez, egészségügyhöz.

Sajnálatos módon a légirendészet helyzete se jobb. Repült óráik drasztikus csökkenése nehezíti a pilóták képzését, szakmai felkészülését. A pénztelenség miatt az idei rendőrnapon a helikopteres bemutató is elmarad, ami mondhatni a rendezvény fénypontja volt.

Az utóbbi évtizedekre visszatekintve, mindig látványos repülős, helikopteres programokkal ünnepelhettük meg Május 1-jét. 2012 -re azonban rendezvények nélkül maradtunk, nem hallhatjuk a hajtóműindításokat, nem érezhetjük a kerozin szagot. Sajnálatos módon a rendezvények hiánya az egész 2012-es évről elmondható. Nem marad más, mint útra kelni a szomszédos országokba, -Szlovákia, Csehország, Ausztria- ahol színvonalasabbnál, színvonalasabb rendezvényeket láthatunk magyar résztvevőkkel is, ami majd megdobogtatja szívünket, ha már saját országunkban nem láthatjuk Őket repülni. 

 

Cikk: Batki Zoltán


©2013-2018 HHELIKOPTER.HU - MINDEN JOG FENNTARTVA! - Magyarország legnagyobb helikopteres repüléssel foglalkozó oldala.