Untitled Document

Cikk - Repülőnap SIAF 2011Több év kihagyást követően, 2011 ben ismét repülőnapot szerveztek Sliac repülőterén. A rendezvényre gyorsan, megfelelő minőségű utakon, csodálatos vidékeken áthaladva érkeztünk. Az időjárás is optimális volt, meleg idő, gyenge széllel. A nyitóképet a szervezők 11 órára tettek, ami a korábbi évekhez hasonlóan igén látványosra sikeredett. A szervezők az autókat a repülőtér mellett létrehozott parkolókba terelték, majd onnan busszal lehetett bejutni a rendezvényre, azt persze mondanom sem kell, hogy ezért is pénzt szedtek, 140 Ft volt. 

A megnyitó, mint mindig látványos volt. A jó öreg MIG 29 esek, valamint egy AN 26 szállítógép, egy MI 17 helikopterrel együtt többször áthúztak, majd ezt követően a résztvevő országok zászlóival ejtőernyősök ugrottak. A nyitóképet követően, egész estig folytak a különböző bemutató repülések. 

Vadászgépek is repültek jócskán a repülőnapon. Leglátványosabb egyéni bemutatót a szlovák MIG 29 -es repülte. A nap folyamán láthattunk még JAS 39 Gripen, EuroFighter, F16 vadászképektől dinamikus programokat, bár ezek a nyomába sem értek a MIG 29 esnek. Kiképző gép tekintetébe említést érdemel a szlovák légierő L 39 bemutató repülése. 

Helikopterek is szép számmal voltak a rendezvényen, a dinamikus bemutató repülésektől a kutató mentő gyakorlatig mindent demonstráltak a forgószárnyasokkal. A leglátványosabb és egyben legprecízebb programot a HeliCompany Hughes 269C típusú helikopter repülte. 12 év repülőnapos pályafutásom alatt még ilyen precíz programot nem láttam. Szintén professzionális programot repült a szlovák MI 24 helikopter. A cseh MI 24 is repült, de a szlovák Hind bemutatójához képest sokkal gyengébbre sikeredett repülő programja. A katonák valamint a légirendészet is tartott kutató mentő bemutatót MI 17 illetve MI 171 típusú helikoptereivel. A rendezvény végéhez közeledve Poprád irányából megjelent az Agusta által gyártott, A 109 típusú mentőhelikopter, amit, a köteles mentést követően a pilóta kicsit megmozgatott. A komoly forgószárnyasok mellett ultrakönnyű helikopter is képviseltette magát a rendezvényen. A fentiek alapján megállapíthatjuk, hogy forgószárnyasokban gazdag rendezvény volt.

A repülőnap szervezői első illetve második világháborús gépeket is felvonultattak. A vendégek látványos légiharc imitációt láthattak a RetroSky Team nek köszönhetően. Említést érdemel, hogy a szlovákok az elmúlt évben talpra állítottak egy Po2 típusú repülőgépet, amibe a motor is eredeti.

A rendezvényen jelen volt Veres Zoltán műrepülő is, aki látványos programmal örvendeztette meg a nagyérdeműt. A több mint egy évtizedes repülőnap látogatási múlttal elmondhatom, hogy nemcsak Magyarországon, hanem külföldön is "imádják" Zolit, illetve azt precizitást amit képvisel repülése során. Veres Zolin kívül, egy SU 31 M típusú műrepülő is látványos programot repült.

A rendezvény végén kiballagtunk a buszmegállóhoz, és ámultunk bámultunk. Közel ezer ember egy buszra, mondanom sem kell, hogy mindenki ment árkon -bokron keresztül. A buszozás okozta kellemetlenségtől eltekintve egy nagyszerű rendezvény volt, amit minden repülőbarátnak, illetve gyerekes családnak ajánlani tudunk.

Cikk: Batki Zoltán- Főszerkesztő 

Fotó(k): Forró Ádám-Főszerkesztő


©2013-2018 HHELIKOPTER.HU - MINDEN JOG FENNTARTVA! - Magyarország legnagyobb helikopteres repüléssel foglalkozó oldala.